26-06-2018

Last van terugkerende pijn in je lijf? Tijd voor meer verbinding en openheid

Pijn in je lichaam. Dat is een dingetje... nou zegt maar gerust een ding. Voor mezelf maar ook voor veel andere mensen uit mijn omgeving. Vaak is het pijn die op vaste plaatsen ontstaat en steeds opnieuw opspeelt. Je bent er al voor naar de dokter geweest en nog wat therapeuten bezocht, maar het lijkt wel alsof je er niet vanaf komt. Herkenbaar!

Zo zat ik van de week in het vliegtuig terug naar huis en voelde ik opeens weer intensiteit ontstaan (ik noem het geen pijn) in mijn rechterschouder. En dat terwijl mijn lijf tijdens onze vakantie in Portugal gedurende 1.5 week super ontspannen was. Ik had zelfs geen last van mijn onderrug en dat met het slapen op zachte bedden.

Net voordat ik een berg oordelen wilde loslaten bedacht ik me opeens en stelde ik mijn lichaam een paar vragen. Wat is het toch dat je mijn probeert duidelijk te maken? En wie of wat is die pijn in mijn schouder die ik maar niet wil erkennen? Ik liet de vragen los en verdiepte me weer in mijn boek, maar de volgende ochtend tijdens het mediteren kreeg ik antwoord. Het waren mijn moetjes! Ofwel alles wat ik mezelf alweer aan het opleggen was dat moet gebeuren nu de vakantie voorbij is. Zucht! Ik ben wel een beetje klaar met dit terugkerende patroon, want ik weet dat ik hulp kan vragen en dat alles wat moet gebeuren altijd gedaan wordt op het juiste moment. Mmm... maar waarschijnlijk is er dus meer nodig!?

Ik weet dat alles wat moet gebeuren altijd gedaan wordt op het juiste moment, maar toch...

Terwijl ik zo’n beetje midden in dit proces zit, krijg ik te horen dat ik mijn gevoelens en emoties met betrekking tot pijn in mijn lijf mag laten doorstromen in mijn creaties. Omdat er veel mensen zijn die hiermee kampen. Okee... En dan opeens realiseer ik me dat ik afgelopen tijd veel mensen heb horen praten over aanhoudende pijn in hun lichaam… mijn zus, vriendinnen, maar ook veel cliënten.

Afstemmen op de pijn of intensiteit
Wanneer ik afstem op wat pijn in mijn lijf voor mij betekent komt er veel naar boven. Het is voor mij een reden (of excuus) om niet in verbinding te zijn. Het is oordeel, ongemak en belemmert mij om vrij te bewegen. Het voelt ook als falen. Een lichaamswerker die zelf pijn heeft, wie wil daar nu door geholpen worden? Het doet afbreuk aan mijn moeiteloosheid en plezier, maar het is tevens een boodschapper. En het brengt me ook weer heel bewust terug in het nu… door bewust te voelen wat is. Als ik daar natuurlijk de tijd voor neem.

En dat is wat ik heb gedaan. Ik ben gaan voelen en ervaren wat er gebeurde op die plek. Er waren kleuren, tintelingen, energiestromen en nadat ik dit alles zonder oordeel kon laten zijn, kwam er inzicht in de emoties. Angst... angst voor afwijzing, angst om in mijn eigen grootsheid te gaan staan en echt alleen maar te doen waar ik blij van word. En door dit alles er gewoon te laten zijn, ontstond er lichtheid en opluchting.

Je bewust worden van de onderliggende angsten en emoties van je pijn werkt helend.

Dit ervaren en erkennen is al helend, hiervoor is niets anders nodig. Mijn bewustzijn op dit thema is weer verder gegroeid en ik voel dat ik nu met nog meer gemak in vrijheid kan en mag leven. De intensiteit in mijn schouder, die ik na de afstemming nog steeds een beetje voelde, heb ik vervolgens liefdevol behandeld met een krachtig lichaamsproces. En natuurlijk is niet alle ‘pijn’ direct weg, daar is vaak nog wat meer aandacht en energie voor nodig. Maar door steeds opnieuw bewust contact te maken met je lichaam, is het mijn ervaring dat de pijn minder vaak terugkomt en minder intens is.

Hoe zou het voor zijn om te ervaren wat er met de pijn gebeurt, als je met aandacht en openheid ervaart en voelt wat is?

Pijn of intensiteit in je lichaam is een interessant onderwerp en wordt vooral veroorzaakt door de oordelen die je er zelf over hebt. Het zijn gevoelens, emoties en gedachten die vaak helemaal niet van jou zijn, maar die je onbewust van jezelf hebt gemaakt en/of in je lichaam hebt opgeslagen. Mijn zoektocht op dit gebied is een avontuur van leren, lezen en ervaren, waar ik nog veel meer over kan vertellen. Maar voor nu wil ik je graag...

3 tips geven die mogelijk een bijdrage kunnen zijn aan een soepel, gezond en ontspannen lichaam zonder pijn:

  • Stop met oordelen en erken dat je lichaam een prachtige creatie is, waarmee je mooie dingen kunt creëren en ervaren. Oordeel draagt bij aan meer pijn en staat je in de weg om bewust te zijn met wat is en de boodschap die gehoord mag worden.
  • Stel vragen. Wat wil je lichaam je vertellen? Wat heeft het nodig? Wie of wat kan een bijdrage zijn? Wat wil het eten of dragen? Stel jezelf open voor (intuïtieve) antwoorden en leer om weer opnieuw in contact te komen met je lijf. Het is zoveel wijzer dan je denkt en weet precies wat het op dit moment nodig heeft.
  • Zorg goed voor je lijf. Spreek liefdevol over en tegen je lichaam. Verzorg het, beweeg regelmatig, ontdek welke voeding een bijdrage is aan een gezond lijf. Verwen het mooie, zachte kleding, aanraking, seks, voedende crème, etc.

Hoe zou het zijn om een fijne relatie te onderhouden met je lichaam? Het kan de deur openen naar meer moeiteloosheid en plezier in je leven… en wie weet wat nog meer ;-D

Met welke tip ga jij de komende tijd aan de slag?

Deel deze pagina
pijn in mijn lijf

Verlang jij ernaar om meer JEZELF te zijn... altijd & overal?

Meld je dan nu aan voor mijn E-zine en ontvang het

Gratis e-book BEWUST ♥ JEZELF ♥ ZIJN met 3 simpele, krachtige tools voor dagelijks gebruik.

Privacyverklaring