01-06-2017

De vrijheid om jezelf te zijn… altijd en overal

De vrijheid om jezelf te zijn ofwel The freedom to be YOU! was het thema van een retraite waar ik begin mei naar toe ben geweest. Op een prachtige locatie in Italië, verborgen in de heuvels van Lazio. Als het hier niet gaat lukken om volledig mezelf te zijn... dan weet ik het niet meer. Maar toch viel het bij aankomst niet mee.

Mijn hoofd maakten overuren en vuurden diverse vragen af: Wanneer gaan we beginnen? Wat gaan we allemaal doen? Wat zijn de anderen aan het doen? En wat als ik...? Ik nam een kop thee en haalde een aantal keren diep adem. Heel langzaam liet ik mijn ogen over het prachtige landschap gaan en direct voelde ik de rust indalen. Ik hoef helemaal niets... zucht!

Betekenis van vrijheid
Mijn gedachten dwaalden af over wat vrijheid voor mij is en hoe ik in dit gevoel de afgelopen tijd een enorme shift had gemaakt. Voorheen betekende vrijheid voor mij om mijn keuzes te maken, te doen wat ik leuk vind, wanneer het mij uitkomt en op mijn eigen wijze. Maar het voelt nu als volledig ‘ZIJN’ in het NU. Helemaal mezelf zijn in alles, altijd en overal.

Maar toen ik mezelf afvroeg of ik altijd consequent mezelf ben in ALLES, moest ik bekennen van niet. En hoe dat voor mij voelt? Eigenlijk best oké! Ik weet namelijk dat ik in die richting beweeg en steeds mijn hart probeer te volgen. En net voordat mijn hoofd hier een verhaal van wilde maken, schoot ik overeind om te zien dat het tijd was voor de eerste sessie.

Jezelf toestaan te 'zijn'
De fijne open mensen, de ontspannen sfeer en de goede verzorging (oh wat is die Italiaanse keuken toch verrukkelijk!) zorgden er samen met de prachtige, rustige omgeving voor, dat ik mezelf steeds meer toestond om gewoon te zijn. En ondanks dat er soms wat twijfel en onzekerheid om de hoek kwam kijken, wist ik toch steeds weer mijn flow te volgen en intens te genieten zonder me schuldig te voelen.

Mijn lichaamde opende zich om nog meer ruimte te geven aan mijn innerlijke stroom

De heerlijke yoga sessies in de ochtend zorgde er verder voor dat ook mijn lichaam zich meer opende, om zo ruimte te geven aan mijn innerlijke stroom. Mijn hoofd, dat nog steeds met allemaal vragen zat, werd gerustgesteld tijdens de diverse gezamenlijke sessies (Satsangs). Deze sessies waren soms best intens en bijzonder, ondanks dat het steeds over hetzelfde onderwerp ging. Over zijn in het nu en ruimte maken voor jezelf en anderen om het leven aan je te laten ontvouwen, zodat je in alles je stroom kunt volgen.

En toen opeens was daar de echte shift… het ‘weten’ en alle inzichten begonnen letterlijk in te dalen en het leek wel alsof mijn hele zijn anders voelde. Ik ervaarde zoveel meer ontspanning in mijn lijf, lichtheid en zachtheid. Ik zag zoveel meer liefde om me heen en de pracht van alles tot in de kleinste details. En dan te beseffen dat ik naar mezelf keek… wow!

Ik voel nu echte vrijheid en weet dat ik vanaf nu niet meer heen kan om het feit, dat “mezelf zijn in alles” de essentie is van mijn leven. Dat ik alleen dan het leven volledig door me heen kan laten stromen en oprecht kan doen waarvoor ik hier op aarde ben.

Trouw blijven aan je eigen gevoel... wat voelt goed voor jou?

En nu hoor ik je denken... Maar hoe doe je dat dan nu je weer thuis bent? Door steeds weer trouw te blijven aan mijn eigen gevoel en de shift te maken van Wat wil ik? naar Wat voelt goed voor mij? Bij elke vraag, uitnodiging, keuze of verwachting. Voelt het licht of zwaar? Ga IK hier blij van worden of niet? Tja, dat is spannend en soms eng, want wat vind je omgeving hiervan en je hoofd? Maar durf je het aan ... stap voor stap... dan opent zich een leven met meer liefde, lichtheid, moeiteloosheid en zoveel meer mogelijkheden dan je hoofd ooit kan bedanken!

Deel deze pagina
De vrijheid om jezelf te zijn

Verlang jij ernaar om meer JEZELF te zijn... altijd & overal?

Meld je dan nu aan voor mijn E-zine en ontvang het

Gratis e-book BEWUST ♥ JEZELF ♥ ZIJN met 3 simpele, krachtige tools voor dagelijks gebruik.

Privacyverklaring